Echipament de joaca pentru parcuri – topogan pentru copii

Topogan pentru copii realizat din poliester armat cu fibra de sticla. Structura: scarita metalica cu trepte din lemn tratat si laterale din plastic. Dimensiuni: L: 2,7 m; l: 0,5 m; H: 1.35 m. Suprafata de siguranta: 5,2 m x 3,5 m. Cod produs: EJTOB

Topogan pentru copii

Probabil, acesta este unul dintre cuvintele ce mereu ne vor pune probleme in legatura cu modul de pronuntie al acestuia. Chiar daca este scris „topogan” sau „tobogan”, acestea ne-au animat copilaria intr-un mod placut, fiind nelipsite din vietile multor prichindei, din toate timpurile.

Desi placerile micilor copii din zilele noastre sunt legate de jocurile pe i-Phone sau tableta, marea majoritate a oamenilor isi vor aduce aminte de momentele in care au urcat un topogan, din punctul cel mai jos, pana in varful acestuia.

Cu toate ca , in principiu, acesta este destinat copiilor si acordarii atentiei cuvenite mititeilor, topoganul are si o activitate practica. O putem vedea pe fiecare casa sau bloc, unde tevile de scurgere a apei adunate pe acoperis, pana la baza cladirii reprezinta un adevarat topogan cu apa, aceasta putand fi scanteia ce a declansat nebunia produsa de „jucaria” cu apa, intalnita in fiecare statiune a litoralului romanesc, si nu numai.

Daca ar fi sa intrebam cui ii sunt destinate topoganele, vom zambi, cu siguranta. Spun acest lucru, deoarece ne aducem aminte de vremurile in care stateam toata ziua in afara casei si ne jucam intr-un parc, impreuna cu prietenii.

Da, e vorba de copii, ce mereu vor gasi in acestea cel mai potrivit element ce le poate satisface placerile varstei, deoarece acestia consuma energie, prind viteza si sunt antrenati intr-o activitate despre care toata lumea are pareri cat se poate de bune.

Prichindeii pot petrece un timp cat de lung intr-un loc in care este prezent un topogan, facand nenumarate jocuri printre care folosesc ,fie o minge, fie doar indemanarea (in celebrul joc „Maimutica pe pamant” ).

Beneficiile unui astfel de loc de joaca sunt nenumarate. Copiii il adora, iar parintii sunt incantati ca micutii lor se bucura si isi consuma energia, si ii lasa pentru cateva momente lipsiti de griji.

Acestea ofera o placere nebanuita copiilor, ce sunt, pur si simplu innebuniti de acestea. Eu, unul, nu mi-as putea imagina copilaria mea fara vechiul topogan din spatele blocului, loc in care mi-am petrecut nenumarate zile jucandu-ma cu prietenii.

Acestea se utilizeaza in orice loc prielnic copiilor. Acestia nu vor fi incantati sa se joace intr-un loc lipsit de lumina, si cu accesibilitate destul de grea, acceptand doar amplasamentele la care pot ajunge destul de usor, fara mari batai de cap.

De asemenea, suprafata pe care este amplasat un tobogan trebuie sa fie bine aleasa. Avand in vedere ca un loc de joaca trebuie sa le ofere copiilor, in primul rand, siguranta, cea mai buna si ieftina varianta pentru protectia acestora este nisipul.

Acesta va atenua, fara doar si poate, din forta unei eventuale caderi a copiilor si va fi foarte greu ca acestia sa se raneasca. Chiar daca ne gandim si la faptul ca prichindeii vor fi atrasi si de nisip, ce ii va duce cu gandul la castelele ce pot fi construite pe plaja marii, de pe litoral, ne vom da seama imediat de ce aceste spatii de joaca au cel mai mare numar de copii ce se joaca acolo.

Totusi, daca ar fi sa vorbim concret despre locurile in care topoganele trebuie sa fie amplasate, m-as referi  in special la doua variante reprezentate de spatiile dintre blocuri, unde micutii se pot juca in voie, fiind supravegheati de parinti doar de la balcon, respectiv cate un asemenea obiect , de dimensiuni mai mari, in fiecare cartier. Aici va veni un numar mai mare de copii, ce vor lega stranse prietenii, iar adultii se pot relaxa in tihna pe banci.

Venind vorba despre structura topoganelor, fiecare dintre noi poate vorbi din proprie experienta. Acestea au o scara, pe care copiii urca pentru a ajunge la o platforma, asezata la o inaltime ce le poate permite accesul pe rampa ondulata, perfecta pentru micuti si distractia lor.

Acestea pot fi confectionate din  plastic oferind o siguranta suplimentara si un cost de intretinere ceva mai scazut, insa perioada pe care sunt folosite difera de numarul celor ce il folosesc, avand in vedere ca vorbim despre spatii de joaca, in care principalii utilizatori sunt copiii.

Concluzionand, topoganele sunt o sursa neincetata de placere si satisfacerea nevoilor copilaresti.

Daca e sa ne gandim la copilariile noastre ne vom da seama de ce mereu vom avea o slabiciune cand vom auzi cuvantul ce reprezinta si tema acestui text, intrucat ne simtim atrasi de lucrurile ce mereu ne-au facut sa ne simtim bine, chiar daca aveam o varsta frageda si lipsita de grijile stresului ce il intalnim astazi, in toate locurile de munca.